Kulinarnie dziś! Pewnie by tego wpisu nie było gdyby nie Instagram i moje dzisiejsze wrzutki na stories z brukselką w roli głównej. Pojawiły się pytania co z niej będzie na obiad, a na odpowiedź, że potrawka z mięsem mielonym to posypały się pytania o przepis.
Przez długi czas brukselki nie znosiłam, dopiero jak zaczęłam sama ją przyrządzać to i zaczęła mi smakować. W sumie ten przepis był jednym z pierwszych "brukselkowych", dzięki któremu polubiłam to warzywo.
Składniki:
500g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
500g brukselki
2 średnie cebule
olej do smażenia
garam masala - pół łyżeczki
majeranek - łyżeczka
koncentrat pomidorowy - łyżka
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę kroję w półplasterki i duszę na patelni z odrobiną soli i pieprzu az do miękkości. Dodaję mięso mielone i przyprawy: majeranek i garam masala. Kiedy mięso jest gotowe dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego. Brukselki kroję na ćwiartki (małe na połówki) i dodaję na patelnię. Mieszam całośc i duszę pod przykryciem ok 15 minut (lubię gdy brukselka jest al dente, jeśli wolisz miększą wydłuż czas duszenia).
Mało składników a wychodzi prawdziwa uczta! Lubię takie szybkie i łatwe przepisy. A Ty?
Lubisz brukselkę? Jakie jest Twoje ulubione danie z nią?
Bardzo lubie takie szybkie przepisy (tym bardziej, ze mega rzadko gotuje) i widac to po mojej mysli, gdy czytalam Twoj wpis "a to jest sezon na brukselke?" 😂
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy brukselki. A za mięsem mielonym nie przepadam.
OdpowiedzUsuńKocham brukselkę i chyba sobie kupie!
OdpowiedzUsuńJestem, jak dziecko. Nie cierpię brukselki! Bleeee
OdpowiedzUsuńW przeciwieństwie do Ciebie nigdy się do niej nie przekonam ;)
Wyglada przepysznie, swietny pomysl na brukselke ;)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentowała już na Insta :D
OdpowiedzUsuń