2/17/2019

Łatwe ciasto - Rafaelllo na jogurtowym spodzie

Dziś na słodko! Jedno z niewielu ciast, które mi wychodzi.  Ogólnie do pieczenia ciast czy innych wypieków nie mam zdolności, więc uwielbiam takie przepisy, które zawsze się udają. Dodatkowo ten lubię za prostotę przygotowywania i efektowny produkt finalny. No i za smak oczywiście!
Rafaello na jogurtowym spodzie to połączenie dwóch ciast, z których ja wzięłam to, co najlepsze. Z klasycznego Rafaello wzięłam górę - czyli masę śmietankową i warstwę z wiórkami kokosowymi. A biszkopt z oryginalnego przepisu zamieniłam ciastem jogurtowym. Biszkopt był dla mnie czarna magią, natomiast jogurtowe wychodzi zawsze i w sumie - jak stwierdziła moja Mama (moje Guru wypieków)dzięki temu ciasto nie jest takie suche.

królowa wypieków, blog kulinarny blog lifestylowy, rafaello na jogurtowym spodzie


CIASTO JOGURTOWE

Składniki:
- jogurt naturalny małe opakowanie (kubeczek jest potem naszą miarą)
- 2 kubki po jogurcie cukru
- 3 kubki po jogurcie mąki
- 1 kubek po jogurcie oleju
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 aromat do  ciast śmietankowy

Wykonanie:

Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy/wbijamy do miski, następnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 45 minut.

Po upieczeniu trzeba odczekać aż lekko ostygnie a następnie zdjąć górna warstwę - może ona podczas pieczenia popękać i nie ma się co tym przejmować. Mój mąż uwielbia te "ścinki" zjeść na sucho lub z dżemem :) Następnie przygotowujemy masę śmietankową.



MASA ŚMIETANKOWA


Składniki:
- 1litr mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 budynie śmietankowe
- 1 kostka margaryny (ja używam Kasię)
- pół szklanki cukru
- kilka kropli aromatu śmietankowego

Wykonanie:

Połowę mleka gotujemy w garnku. Resztę mleka mieszamy bardzo dokładnie (żeby nie było grudek!) z mąka pszenną, mąką ziemniaczaną, budyniami, cukrem i aromatem śmietankowym. Taką mieszankę wlewamy do gotującego się mleka i  pozostawiamy do zgęstnienia ciągle mieszając.
Zdejmujemy garnek z ognia i wrzucamy do niego margarynę a następnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Masę przelewamy na jogurtowy spód rozprowadzamy po całości i bierzemy sie za przygotowanie warstwy kokosowej.

WARSTWA KOKOSOWA

Składniki:
- 200g wiórków kokosowych
- pól szklanki cukru
- pół kostki margaryny

Wykonanie:

Margarynę rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i wsypujemy wiórki. Podgrzewamy ciągle mieszając. Gdy wiórki zaczynają brązowieć zdejmujemy z ognia i wysypujemy na masę śmietankową lekko dociskając.
Ja nie lubię zbyt brązowych wiórków, więc jak tylko zauważam ciemnienie to zdejmuję z ognia, ale jak ktoś woli to można pozostawić by nabrały ciemniejszego koloru (uwaga by nie przesadzić!).
Gotowe ciasto wystudzić i włożyć do lodówki by dobrze stężało - najlepiej na noc.


królowa wypieków, blog kulinarny blog lifestylowy, rafaello na jogurtowym spodzie


I gotowe! Smacznego.

14 komentarzy:

  1. Czytam i oglądam takie słodyczowe posty z przyjemnością. Ale sama nie robię takich smakołyków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham Rafaello, wiec z przyjemnoscia skorzystam z Twojego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie, na takie ciasto to ja się piszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszelkie odmiany Rafaello i mogę sobie tylko wyobrazić jak pysznie smakuje Twoje ciasto. Na razie jednak mam bana na słodkości :(

    OdpowiedzUsuń
  5. jedno z moich ulubionych ciast:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie :) Rzadko piekę, ale bardzo to lubię. Może zrobię takie ciasto, nigdy podobnego nie robiłam :) Musi być obłędne w smaku!
    Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie się prezentuje ;) Smakuje pewnie jeszcze lepiej! Fajny pomysł na połączenie ciasta jogurtowego i rafaello. Ciekawy pomysł, żeby odmierzać kubeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie, skosztowałabym!

    OdpowiedzUsuń
  9. Z chęcią zjadłabym takie ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie ciasta, z chęcią wypróbuję ten przepis, ponieważ wygląda pysznie. Od niedawna polubiłam gotowanie, szczególnie odkąd mam nową kuchnię oraz wyposażenie. Najbardziej jestem zadowolona z garnków zwieger, w których praktycznie codziennie przygotowuje obiad.

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetycznie wygląda. Super fotka. Czeka na następne przepisy. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie :) i dużo radości życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam! Robię je nawet w mini piekarniku Ariete i zawsze wychodzą super

    OdpowiedzUsuń

Zostaw po sobie jakiś ślad - dzięki niemu łatwiej trafię do Ciebie.

Reklamy, komentarze typu "obserwujemy?" etc - na to nawet nie wysilaj klawiatury.

Copyright © 2014 Mix Of Life... , Blogger